Връщането към астрономическото време подобрява здравето

Връщането към астрономическо време подобрява нещата със здравето на човек, обяви експерт.

Смяната на часовото време не би трябвало да предизвика стрес, напротив, по-скоро това ще ви повиши комфорта, защото имате възможността да се поизлежавате в леглото. Това ви е подарък за откраднатия час сън през лятото.

Това казва пред в-к Монитор д-р Славчо Славчев, председател на фондация Сън и здраве, цитиран от агенция БГНЕС.

Връщането към нормалното астрономическо време практически подобрява нещата. Защото лятното изместване на часовника спрямо реалното астрономическо време усложнява нашия биоритъм. Имаме нагласата да спим по осем часа в денонощието, когато е тъмно, и да бъдем свежи в дневните часове. Когато това се промени, биологичният ни часовник реагира по-бавно, казва още той.

Това се чувства най-силно при трансконтиненталните полети. Да речем, може да го усетите, когато пътувате на изток, към Токио, където разликата в часовото време е около 8-9 часа. Това се отразява съществено върху всички функции на организма.

Когато е тъмно през нощта в обичайното ви местоживеене, а на другото място е обедно време, вашият часовник още не се е настроил на новите географски ширини. Затова е необходимо да прекарате толкова денонощия на новото място, колкото е часовата разлика, за да можете да се адаптирате към местното часово време. Така че ако разликата е осем часа, ви е необходима около една седмица, за да влезете в новия ритъм.

Подобно нещо се случва при промяната на лятното и връщането към нормалното астрономично време. През лятото изместваме часовника с 1 час напред и ставаме по-рано от обичайното. Така се краде един час от съня ни.

Необходими са ни няколко дни, за да се адаптираме и за да може биологичният ни часовник да влезе в ритъм. Когато обаче върнем часовника назад, пътуваме на запад, например в Сан Франциско, там също имаме разлика от 7-8 часа, но в обратна посока. Тази промяна на времето се понася по-леко.

Бих казал, че връщането на нормалното астрономично време при нас, което става през зимата, се понася по-добре. Все пак ще си поспиваме повече, казва още Д-р Славчев.

Снимка: Arjan Richter