Всекидневният душ може да навреди на здравето

Вземането на душ всеки ден може да увреди здравето, твърдят американски учени.

Изследванията им показаха, че една трета от душ главите са пълни с микроби и нетуберкулозни микобактерии (НТМ) и изпускат облак от организмите в лицето и белите дробове на къпещите се.

Микробите, които се съдържат във водата и пръстта в главата на душа могат да достигнат 100 пъти по-високи концентрации, отколкото е нормалното фоново ниво.

Патогенните организми могат да причинят умора, суха кашлица и общо неразположение, каза микробиологът Норман Пейс, цитиран от actualno.com.

Проф. Пейс и колегите му от Университета на Колорадо в Боулдър изследвали 45 душ глави от девет града в САЩ и открили, че в 30% има високи нива на Mycobacterium avium.

Патогенът образува биофилм, който полепва по вътрешността на душ главата. За здрави хора това рядко е проблем, но хората с отслабена имунна система, бременните жени или хората, които вече имат някакво заболяване, могат да получат инфекция.

Експертите съветват когато пуснем водата, да я оставим да тече поне една минута, преди да вземем душ. Освен това душ главите не бива да бъдат от пластмаса.

Снимка: sxc.hu

Все пак за доброто настроение на всички Zdraven.bg представя специална колекция от песни и клипове за вода: