Всеки десети българин е с диабет

Около 10% от българите страдат от диабет, сочи национална статистика.

Всеки десети българин е с диабет, над 60% от живеещите в България не разпознават симптомите на заболяването.

Това съобщиха специалисти по време на представянето на информационна кампания за борба срещу диабета, цитирани от Дарик.

Данните от проучване, направено през април 2013 година сред 1000 българи, показват, че над 90% от нестрадащите от диабет са информирани, че заседналият начин на живот и наднорменото тегло могат да са причина за възникването на заболяването. Само 60% от тях, обаче, знаят, че половината от случаите на диабет в зряла възраст могат да се избегнат.

Проучването доказва, че повечето от запитаните, които не боледуват от диабет не разпознават основните признаци на заболяването. Според 68% от анкетираните, сърцебиенето е симптом на заболяването.

Едва 1% от запитаните се оказва, че знаят за един от водещите признаци за диабет, а именно – жаждата.

Тревожни са също така статистиките, според които всяка година в следствие на диабета в България умират 8000 души, а на други близо 5000 се ампотира долен крайник.

Според лекари и пациентски организации е много важно пациентите да измерват редовно стойността на кръвната си захар и хемоглобина. Държавна политика обаче трябвало да бъде създаването на регистър на всички болни с диабет, така че да се следи непрекъснато тяхното състояние, от една страна и да се планира по-добре заделяният за целта обществен ресурс, от друга.

Снимка: Alan Levine