Всеки допълнителен сантиметър на талията повишава риска от проблеми със сърцето

измерване на талия

Съществува пряка връзка между размера на талията и здравето на сърцето и тя е обратнопропорционална.

Всеки допълнителен сантиметър на талията повишава риска от проблеми със сърцето с единадесет процента и представлява по-голяма опасност за здравето на този орган, отколкото общото тегло, сочат данни от проучване на британски кардиолози, цитирани от БТА.

Изследването е направено от специалисти от Оксфордския университет в Англия.

Кардиолозите са изследвали връзката между обиколката на талията и състоянието на сърцето при 430 хиляди британци на възраст между 40 и 70 години. Проучването е продължило 13 години.

Всеки пети от хората с най-широка талия е 3.21 пъти по-склонен да получи проблеми със сърцето в сравнение с всеки пети с най-тънка талия, сочат данните. Сред често срещаните проблеми са сърдечна недостатъчност, инфаркт, инсулт или нарушен ритъм.

Хората с най-голям индекс на телесна маса, който отчита теглото и височината, обаче са само 2.65 пъти по-склонни към подобни проблеми в сравнение с тези с най-малък. Всяка допълнителна единица към този индекс увеличава вероятността за сърдечна недостатъчност с 9 процента.

Водещият учен д-р Айодипупо Огунтаде съветва да се измерва талията всяка година, за да се следи риска за сърдечното здраве.

„Количеството мазнини, което хората носят около тялото си, е по-важно за проследяване на телесната мазнина и сърдечно-съдовия риск“, казва докторът. „Знаем, че висцералната мастна тъкан – мазнината около органите в корема – е много активна и съдържа много възпалителни фактори, които могат да причинят сърдечно-съдови заболявания.“

Резултатите от проучването са представени на проведен в Барселона конгрес на европейски кардиолози.

Там Фрай, председател на Националния форум за затлъстяването във Великобритания, съветва: „Добре е да разполагате с парче лента с дължина половината от височината ви. Ако тя приляга плътно около голата ви талия, вие сте в „здравословен“ диапазон на тегло. Ако обаче не стане, сериозно обмислете намаляването на сладките закуски, които вероятно са причинили паласките ви, и разумно намалете риска от сърдечни проблеми.“

Сърдечната недостатъчност е дългосрочно състояние, при което сърцето не е в състояние да изпомпва правилно кръвта в тялото. Симптомите включват задух след активност или в покой, чувство на умора през по-голямата част от времето, усещане за световъртеж или припадък и подуване на глезените и краката.

Правилната точка за измерване на „талията“ е около тялото на 2 сантиметра и половина над пъпа.

Снимка на измерване на талията: Daniel Dan outsideclick / Pixabay