Всеки компютърен монитор вреди на очите


Абсолютно всички компютърни монитори са вредни за очите, макар и в различна степен, твърдят специалисти, цитирани от агенция BBC.

Причината за това е, че хората по-малко мигат при работа с компютър. Те са принудени да присвиват очи, за да разгледат по-ясно детайлите на изображението на екрана или да намалят неговата яркост. Това може да доведе до астенопия (зрителна умора) и сухота в очите. Колкото повече човек присвива очи, толкова по-рядко той мига.

При максимално напрежение на зрението честотата на мигане намалява до 4 пъти в минута. В резултат на недостатъчното овлажняване на очите възниква чувството за силен дискомфорт – “пясък в очите”.

Изследователите са изучили реакцията на група доброволци, които е трябвало да съсредоточат вниманието си върху малка черна точка на екрана на монитора. Резултатите, получени с помощта на електромиограми, показват, че повечето хора присвиват очи при работа с компютър без дори да осъзнават това.

Ако човек е присвивал очи кратко време и направи опит да фокусира погледа си, той започва да мига два пъти по-рядко – около 7, а не 15 пъти в минута, както е обичайно, уточнява actualno.com.

Офталмолозите съветват тези, които работят с компютър да мигат по-често или да използват специални капки, наричани в медицината “изкуствени сълзи”.

Снимка: sxc.hu

loading...