Всеки пети българин работи в стрес среда


стрес

20% от трудещите се българи работя в изнервяща среда, показва национално проучване.

Всеки пети трудещ се в България твърди, че на работното му място има сериозно напрежение и работи в изнервяща среда.

Това показват данните от проучване на Института за социални и синдикални изследвания към Конфедерацията за индекса на трудовия климат. Проучването беше представено от директора на Института Любен Томев по време на форум в КНСБ.

При около 30% от анкетираните българи подобни проблеми не съществуват, а при останалите се появяват понякога.

За екстремни ситуации, като насилие на работното място, сигнализират единици от изследваните, съобщава агенция БТА.

Обект на психически тормоз и натиск по време на работа са били само 3,5% от изследваните, а на физическо насилие и на сексуален тормоз са били подложени по-малко от 1%.

Изтощението след работния ден е най-масовото явление сред заетите, констатират от КНСБ. Психически и физически изтощени след работа се чувстват 17,9% от хората на наемния труд.

Работещите, които нямат възможност да почиват през работния ден, в събота и неделя, или да ползват отпуск, са по-масово под стрес от колегите си, които могат да се възстановяват както всекидневно, така и през седмицата и през годината, коментира Любен Томев. По думите му работещите монотонна работа са подложени на повече стрес от тези с по-разнообразна.

Социално-психическият климат в българските фирми може да се определи като относително добър. Над половината от изследваните твърдят, че при тях взаимоотношенията по вертикала и по хоризонтала във фирмената йерархия са добри или много добри и те се чувстват сравнително уютно в средата, в която работят.

Оценките на над 40% са, че ръководството на фирмата успява добре да разпределя производствените задачи и да осигурява ефективна организация на труда.

37% то трудещите се преценяват, че мениджмънтът при тях налага модерен стил на управление, а 29% – че ги кара да се гордеят с фирмата, в която работят.

Заместник-министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев посочи, че всички европейски и национални изследвания ни насочват, че стресът на работното място е недооценен риск, който има големи последици върху здравето и работоспособността.

Той цитира европейски проучвания, според които 50-60% всички изгубени работни дни се дължат на стреса на работното място и психосоциалните рискове.

В Европа стресът е вторият най-често съобщаван здравословен проблем, свързан с работното място, след мускулно-скелетните смущения, каза още Донев.

Zdraven.bg поздравява всички за анти стрес настроение с хита на френския диджей Laurent Wolf – No Stress:

Снимка: Карл Дуайър