Всеки трети мъж в ЕС e с алкохолни проблеми

Всеки трети мъж в ЕС има проблеми с консумацията на алкохол, сочи статистика.

Всеки трети мъж в Европа и у нас има проблемно пиене. Между 300 и 400 хиляди българи са зависими от алкохола, съобщи за Дарик радио д-р Александър Канчелов, директор на Клиниката за лечение на зависимости. По думите му България води класацията за най-толерантна към консумацията на алкохол страна.

Световната Здравна Организация СЗО въвежда нови дефиниции за това какво е безопасно и какво е проблемно пиене в нов проект, в който влиза и България. При мъжете прагът е 525 грама концентрат, 21 чаши вино или 21 малки наливни бири седмично. Ето какво каза д-р Канчелов за новите стандарти в пиенето:

Едва ли има друга страна, в която толкова се смята за юначност, за героизъм и за израз на сила и на юначество това да се отрежеш здраво. Това редовно пиене, домашното пиене – ракия, салата и телевизия, като че ли са новите тенденции в пристрастяванията на българина. Те имат вековни традиции и лесно няма да бъдат поклатени, каза Александър Канчелов.

Ако сме шампиони по нещо, със сигурност то е по толерантността към неправилните стилове на живот, неправилната употреба на алкохол и прекомерните количества употребен алкохол, смята още той.

Къде е България спряно европейската статистика – какво се пие, колко се пие, пада ли възрастовата граница?

България никога не е имала статистика, която да отговори прецизно на тези въпроси, но България винаги е била в петицата и рядко излиза от нея по употреба. Има една тенденция да се употребява повече бира и да не се пие толкова много ракия, както е било преди време, също и повече вина за сметка на концентрат.

Снимка: sxc.hu