Всеки четвърти-пети на планетата ще е затлъстял през 2045

debelani

22% от населението на Земята ще бъде затлъстяло през 2045 г.

Ако сегашната тенденция на масово надебеляване остане непроменена, близо една четвърт от населението на планетата ще е затлъстяло през 2045 година, предупредиха учени, цитирани от агенция Франс прес.

Заключенията им бяха представени на Европейския конгрес за затлъстяването във Виена.

Световната здравна организация (СЗО) смята, че около 13% от възрастните хора – 11% от мъжете и 15% от жените, са били засегнати от затлъстяване през 2016 година.

Според прогнози на датски и британски учени, това процентно съотношение ще нарасне до 22 на сто през 2045 година.

Тази тенденция може да бъде обърната в обратна посока, но за това е нужна политическа воля, прецени един от авторите на изследването д-р Алън Моузес, който работи за датската компания Novo Nordisk – най-големият производител на инсулин в света, цитиран от агенция БТА.

Прогнозите са различни за отделните страни. Ако тенденцията се запази, над 55% от населението на САЩ ще е затлъстяло през 2045 г. напр., при 39% през 2017 г.

Според авторите на изследването, увеличаването на затлъстяването ще е придружено от повече случаи на диабет тип 2, които ще обхванат 12% от глобалното население през 2045 г., при 9% през 2017 г.

Затлъстяването е проблем на общественото здравеопазване в целия свят. Според резултатите от миналогодишно американско изследване, процентното съотношение на затлъстелите хора в света непрестанно се увеличава от 1980 г., като се е удвоило в 73 страни. В резултат се е увеличила смъртността вследствие на сърдечносъдови болести, диабет и някои видове рак.

Наднорменото тегло и затлъстяването са свързани с храненето и начина на живот. СЗО препоръчва да се ограничи приемът на липиди и захари и да се извършват редовни физически упражнения.

За да може случаите на диабет да обхващат около 10 процента от глобалното население през 2045 г., ще трябва нивото на затлъстяване сред населението да бъде сведено също до 10 процента, отбелязаха авторите на изследването.

Снимка на затлъстели жени: Сандра Коен-Роуз