Все повече българи не спортуват и затлъстяват


бягане

78% от българите не спортуват, а младежите затлъстяват все повече.

78% от българите не спортуват, а при децата и младежите се наблюдава повишено затлъстяване. По данни на Евробарометър в годините между 2006 и 2014 г. затлъстяването сред младежите се е повишило с две трети, достигайки до 20%. Това стана ясно днес на специалната пресконференция на инициативата “RUN4EU”.

Бягането е едно от основните средства за развиване и усъвършенстване на функциите на дихателната и сърдечно-съдовата система. Всички знаем за част сериозните проблеми, породени от липсата на достатъчно спорт – затлъстяването, гръбначните изкривявания и др. Бягането е най-естественото и най-лесно приложимо движение за децата и едно от възможните решения на проблемите с обездвижването, разказа по време на пресконференцията треньорът Магдалена Христова, която вече започна подготовката на ученици за състезанието.

Според Бойко Благоев, Ръководител на отдел Комуникации в Представителството на Европейската комисия в България, застоялият начин на живот и липсата на физическа активност са реалност за голям процент от гражданите на Европейския съюз и особено за българите, които са в челни позиции на негативната класация.

Като Европейска столица на спорта за 2018 година София има водеща роля в усилията за насърчаване на активния начин на живот и сме щастливи, че инициативата RUN4EU ще бъде едно от събитията, които ще се опитат да привлекат повече млади хора към активния спорт. Целта ни е да привлечем колкото се може повече участници, за което разчитаме и на активната ангажираност на училищата и учителите, които могат да разпространят информация за инициативата, както и да насърчават физическата активност и след провеждането на състезанието, добави Благоев, цитиран от агенция БГНЕС.

С цел да стимулират активния начин на живот, организаторите на кампанията RUN4EU отправят предизвикателство към българските ученици, техните учители и родители и ги приканват да се включат в безплатното щафетно бягане за ученици и училищни отбори.

Фокусът на инициативата, която клуб Бегач организира заедно с Представителство на Европейската комисия и Бюро за връзка на Европейския парламент в България, е активният начин на живот сред младите, както и значението му за децата в училищна възраст в България. Основната цел е да се намерят възможни решения на един от най-сериозните проблеми, заплашващи здравето на хората в страната – застоялият начин на живот.

По данни на Евростат 90% от жените и 83% от мъжете в България спортуват рядко или никога. При младите хора на възраст между 15 и 24 години делът на слабо активните също е изключително висок – около 57%. По тези показатели България се нарежда на едно от първите места сред страните от ЕС, чието население страда от множество здравословни проблеми.

В тази връзка инициативата представлява сериозно предизвикателство за организации като клуб Бегач, които, заедно с Европейската комисия и Европейския парламент в България, са си поставили за цел да насърчават активния начин на живот.

Организират се четири безплатни състезания за ученици в София на 13 май 2018 г.: 4 х 5 км щафета, 5 км, 10 км и предизвикателният полумаратон (21.1 км). Необходима е единствено регистрация на уебсайта на RUN4EU, направена от учителите в съответните училища. Учениците и техните учители ще получат от специалните спортни тениски на инициативата.

За доброто настроение на всички Zdraven.bg поздравява със специална колекция от песни, в чийто видео клипове се спортува, вкл. това мотивационно видео:

Снимка на бягащ младеж: thoroughlyreviewed.com

loading...