Все повече българи съхраняват стволови клетки

Все повече български семейства решават да съхраняват стволови клетки от новороденото си дете, съобщават експерти.

Около 1 700 български двойки годишно решават да съхранят стволови клетки, изолирани от пъпната връв на своето бебе. Отскоро, съществува и възможност за даряване на стволови клетки в обществената банка към Александровска болница, в София.

Трансплантирането на стволови клетки е важна част от лечението на повече от 70 заболявания, засягащи най-вече кръвотворната система, както и при някои автоимунни и метаболитни смущения.

С повече от 250 000 съхранени и с около 120 върнати проби, Cryo-Save е най-голямата и една от най-старите банки за семейно съхранение на стволови клетки в Европа. В момента, Cryo-Save присъства в над 40 държави на 4 континента, притежавайки ултрамодерни лаборатории за обработка и съхранение на стволови клетки в Белгия, Германия, Дубай, Индия и Южна Африка, в т.ч. и България, пояснява агенция БГНЕС.

Съхранението на стволови клетки е застраховка за бъдещето, не само за новороденото, но и за неговите родители. Медицината се развива много бързо и в скоро време, стволовите клетки ще намерят приложение при лечението на значителен брой травматични усложнения, както и при дегенеративни и хронични заболявания, които в момента се считат за нелечими.

Нобеловата награда за медицина през 2012 година беше дадена на японеца Шинийа Яманака и на британеца Сър Джон Гърдън, именно за научна разработка, в областта на стволовите клетки.

В момента текат повече от 3 000 клинични проучвания със стволови клетки, някои от които таргетират лечението на сърдечно- и мозъчно-съдовите заболявания, диабета от тип 1, детската церебрална парализа и аутизма. Също така, обещаващи резултати има и при лечението на множествена склероза, болестта на Алцхаймер и болестта на Паркинсон.

Снимка: Joseph Elsbernd