Всяка диета за отслабване действа, ако се спазва

Всяка диета за отслабване действа успешно, ако се спазва режима й на хранене и след това не се нападне алчно храната отново, са сигурни експерти.

Всички видове диети имат подобни резултати, а хората само трябва да изберат най-лесната за тях, твърдят учените, цитирани от Би Би Си и БГНЕС.

Канадско проучване на 48 различни изследвания показва, че спазването на диета за отслабване е по-важно от режима на самата диета.

Специалистите в борбата със затлъстяването казват, че всеки вид диета намалява калориите до определено ниво, което обяснява резултатите.

Учените от Макмастер Юнивърсити в Онтарио и от Изследователския институт към детската болница в Торонто, Канада, са анализирали данните на 7286 души с наднормено тегло, които се подлагат на диета. Резултатите показват, че след 12 месеца хората, които спазват нисковъглехидратна диета и тези на диета с малко мазнини отслабват със средно 7,3 кг. За 6-месечен период нисковъглехидратната диета дава малко по-добри резултати.

Разликите в различните диети са малки и не са особено важни за хората, които опитват да отслабнат. Нашите заключения са доказателство за специалистите и обществото, че няма нужда от еднакъв подход към всички хора, тъй като много различни видове диети предлагат значително сваляне на килограмите. Пациентите би трябвало да изберат най-лесната за спазване диета за тях, се посочва в изследването.

В проучването обаче не се разглеждат по-големи здравословни проблеми, като нивото на холестерола, което може да варира според диетата.

Снимка: Ove Topfer