Втора грипна вълна не се очаква през зима 2020

настинала жена

Втора грипна вълна в България през зимния сезон на 2020-та вероятно няма да има.

Не е изключено, но е малко вероятно да има втора грипна вълна. Не мисля, че тази година ще има. Това заяви в интервю пред Нова телевизия главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев на 9 февруари 2020 г.

Имали сме в минали години, но тази година едва ли ще има втора грипна вълна, разбира се, по думите на Кунчев не са изключени отделни заболявания от грип.

Разликите в епидемиите от грип преди години и днес е, че в 2020 година например, сегашната грипна епидемия дойде с 10-дневно закъснение, поясни д-р Кунчев.

Експъртът добави, че втората разлика в грипните епидемии е, че и по-засегнатата група тази година бяха младите хора и малките деца на възраст между 5 и 14 г. В пъти по-висока беше заболеваемостта при тях, отколкото при възрастните хора.

Този щам H3N2 от тип А, който е от трите щама свински грип и е познат с името Хонг Конг, е близък с друг вид щамове, с които в годините сме се срещали, в имунната памет се пазят клетки от него и това води до по-ниска заболеваемост при възрастните хора.

По-младите се заразяват тази година повече, защото нямат изграден имунитет срещу този щам, уточни още Ангел Кунчев.

Zdraven.bg препоръчва да прочетете също как здравословно хранене, течности и плодове помагат срещу грип и настинка, сред които червено вино и черен чай, бира, чесън и прополис, бадеми, банани, както и други плодове и храни., а и каква диета е полезна срещу настинка.

Снимка на настинала жена: Силвия Рита