Въведоха Български държавен стандарт за сиренето

Приеха националния стандарт за българско бяло саламурено сирене.

Това стана факт след обявяването му в Официалния бюлетин на Българския институт за стандартизация на 20 август 2010 г. Стандартът е разработен от експертна група, сформирана от института по инициатива на земеделското министерство. Той отменя и осъвременява досега действалите три стандарта: за овче, краве и смесено бяло саламурено сирене.

Стандартът се отнася за българско бяло саламурено сирене, произведено от краве, овче, биволско, козе или смесено мляко с добавка на селекционирана закваска от подбрани щамове млечнокисели микроорганизми, изолирани в България, чрез подсирване с мая за сирене, получило необходимата обработка, претърпяло процес на зреене и предназначено за консумация.

Основните принципни положения, залегнали в него, както по отношение на състава, качествените показатели и характеристики, така и на технологията, отразяват най-добрите практики на сиренарското производство, пише dariknews.bg.

За разлика от предишните стандарти в единния национален стандарт са включени и два нови асортимента, които се налагат на нашия пазар и се приемат отлично в чужбина – биволско бяло саламурено сирене и козе бяло саламурено сирене.

Производството на сирене по БДС обаче не е задължително.

Снимка: sxc.hu