Въвеждат онлайн здравно досие за всички българи

От 15 април 2013 година НЗОК въвежда електронно онлайн здравно досие за всички българи.

Всеки пълнолетен и здравноосигурен българин може да подаде заявка и да получи своя 10-цифрен код за достъп до електронното си здравно досие.

В него може да намери информация за всичките си прегледи, направления, изследвания, лечения, хоспитализации, дентални услуги и дори предписани лекарства от близкото минало.

Новата услуга на НЗОК се подготвя от 2012-та година и струва около 1 млн. лева от бюджета на държавата.

Системата ще се тества и чисти от технически проблеми поне още един месец, докато болниците и личните лекари продължават да въвеждат информация в нея, както и от наплива от първите клиенти, уточниха от здравната каса в началото на месеца, когато представиха продукта във финалния му етап.

За да получи достъп до личния си архив, всеки който желае, може да подаде заявление в регионалното звено на здравната каса. Издаването на кода става за минути, затова чакането зависи единствено от дължината на опашките, уточниха от НЗОК, цитирана от агенция БГНЕС.

Кодовете за електронното здравно досие ще се издават независимо от актуалния здравноосигурителен статус и последните извършени здравни услуги. Това става напълно безплатно, като единстеното условие е да се прави лично на място – и заявяването и получаването на 10-те цифри.

Снимка: Gabriella Fabbri