Въглехидратните храни засилват риска от сърдечно-съдови заболявания при жените

Жените, които консумират въглехидратни храни, като бял хляб, макаронени изделия и скорбялни продукти, са два пъти по-застрашени от сърдечно-съдови заболявания от тези, които ги избягват.

Учени от Националния раков институт в Милано проследиха 47 749 италианци почти 8 години, като изчислиха колко въглехидрати поемат и с какъв гликемичен индекс е храната им, съобщиха агенция АФП и в-к Dayly Telegraph, цитирани от агенция БТА.

Резултатите показват, че консумацията на богати на въглехидрати храни удвоява 2,28 пъти риска от сърдечносъдови заболявания.

Значение има не количеството на въглехидратите, а гликемичният индекс. При висок гликемичен индекс, който означава, че нивото на захарта в кръвта се вдига бързо, рискът от сърдечносъдови заболявания при жените е най-висок.

Количеството на въглехидратните храни и гликемичният им индекс не се отразяват върху риска от сърдечносъдови заболявания при мъжете.

Храни с висок гликемичен индекс са белият хляб, макароните, оризът и продуктите, богати на скорбяла, като картофите, припомня actualno.com.

Снимка: sxc.hu

loading...