Възрастта на онко заболяванията на уши, нос и гърло в България коварно пада

УНГ
УНГ

В България тревожно пада възрастна на онко заболяванията на уши, нос и гърло.

Възрастовата граница на онкологичните заболявания в оториноларингологията коварно пада. Все по-млади хора отиват към нелечими случаи, а заедно с това се увеличават и социално значимите болести като органната туберкулоза на ларинкс и околоносни кухини.

Това заяви в Русе републиканският консултант проф. Иван Ценев. Той пристигна за научната конференция, която се провежда на 17 юни 2017 г. във връзка със 110 години от създаването на отделението Уши, нос и гърло в русенската болница, предаде кореспондент на агенция БГНЕС от крайдунавския град.

Началникът на отделението д-р Огнян Лечев също очерта тревожна картина и коментира, че в последните 10 години в Русенска област има голям скок на онкологичните заболявания на горни дихателни пътища.

В началото на 90-те години на месец 1-2 пъти се откриваха пациенти с онкологични заболявания. Сега всяка седмица вземаме биопсия на 1-2 души два пъти седмично, обясни д-р Лечев.

Една от причините е увеличеното тютюнопушене най-вече сред младите хора. Проблем в областта на УНГ е липсата на достатъчно специалисти, които трябва да бъдат и добре подготвени.

Един добър клиницист трябва да е доста грамотен, да може да чете, да знае западен език. За да се прецени дали един оториноларинголог става за хирург, трябва да мине поне 7-8 години на активна оперативна дейност и едва след това да се прецени. Що се касае за диагностиката, тя се изгражда с времето. Да си непрекъснато в клиниката, непрекъснато да четеш, да съпоставяш един симптом с друг, за да може да направиш анализа на заболяването. Така че изграждането на един действително ценен оториноларинголог иска много време, много грижи около него, много инвестиции, коментира още проф. Ценев.

Представяме и видео с проф. Ценев за нелечимите и социално значими болести в оториноларингологията:

Илюстрация: DossierThistle