Възстановяване след пушене протича по-бързо от очакваното

Възстановяване на здравето след отказ от пушене протича по-бързо от очакваното, установиха изследователи.

Някои бивши пушачи над 65-годишна възраст могат да намалят риска от сърдечна смърт до показателите на човека, който никога не е пушил.

Подобряването пък на състоянието протича по-бързо, отколкото може да се предположи, твърди агенция Ройтерс, на който се позовава електронното издание newsru.com.

Досега се смяташе, че бившите пушачи, робували на вредния навик по-малко от 32 кутии-години, намалява риска от сърдечни заболявания след 15 години.

Кутията-година е използвана от изследователите единица мярка, равна на броя на цигарите, изпушвани за един ден, умножени по годините на пушене. Примерно 32 кутии-години са 3,2 кутии дневно, изпушвани в продължение на 10 години, или пък 2 кутии на ден, изпушвани 16 години, уточнява агенция БГНЕС.

На практика възстановяването протича по-бързо, казва доктор Али Ахмед от университета на щата Алабама, САЩ. В 50% от случаите то е приключвало на 8-та година от отказването на цигарите.

Дори човек да е пушил над 32 кутии-години, отказът от цигари е позволявал да се смъкне с 35% риска от смърт. Ахмед е използвал данните от 853 бивши пушачи, които са захвърлили цигарите преди 15 години, а също данни за 2 557 души, които никога не са пушили. От бившите пушачи 319 души са пушили по-малко от 32 кутии-години.

Снимка: ilco