Външните гениталии са се развили от крайниците

Външните гениталии са се развили от крайниците, твърдят учените относно еволюционни механизми за възникването им, общи за влечуги, птици и бозайници.

Външните гениталии са се развили от крайници, установиха американски учени.

Биолозите говорят отдавна за възникването на външните полови органи при прехода на гръбначните животни от воден към сухоземен начин на живот, но за пръв път сега са установени конкретните еволюционни механизми на този процес, общи за влечуги, птици и бозайници.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. Nature, цитирани от агенция БТА.

Работейки на границата на генетиката, ембриологията и еволюционната биология, Клифърд Табин и неговите колеги са установили, че при змиите и гущерите външните гениталии се формират от същата тъкан, от която и задните крайници.

Половите органи на бозайниците се образуват от клетки на мезенхима (зародишна съединителна тъкан) на опашната клетъчна маса.

На ембрионален стадий разликата се определя от разположението на клоаката – общото отверстие на стомашно-чревния тракт, половите и пикочните пътища.

В развитието на организма клоаката играе ролята на важен “организиращ център”, отбелязват учените. В зависимост от местоположението си тя подава сигнали на различните клетки на мезенхима, карайки ги да формират гениталии.

Снимка: Justin Ennis