Върнаха слуха на родена без уши

Медици върнаха слуха на британка, родена без уши, съобщиха световните медии.

Британски медици конструираха уши на 35-годишната Сали Еванс, която се е родили без уши (клинично състояние, наречено микротия).

Експертите възстановиха и слуха на пациента без уши с помощта на високотехнологичен слухов апарат, прикрепен към костната тъкан.

Приборът улавя звука и изпраща вибрациите в специален винт, вкаран в костта. Тези вибрации впоследствие се предават директно на слуховия нерв, заобикаляйки слуховия канал. Имплантацията на този прибор бе осъществена в хода на първата операция, уточни британският вестник Daily Mail, цитиран от агенция БГНЕС.

На втория етап от лечението медиците взели хрущял от ребро на пациентката и направили от него външната част на ухо. Така Сали Евънс не само че започнала да чува, но и се сдобила с уши, каквито няма по рождение.

Интересното е, че медиците дълго време не са знаели как да помогнат на жената. Нещата се променили след намесата на пластичните хирурзи.

Физическото състояние на микротият е вродена неразвитост на ушната раковина или пълната й липса. Явлението е много рядко, среща се при едно на 10 000 новородени.

Снимка: Jean Scheijen

loading...