В Бангладеш успешно разделиха 10-месечни сиамски близначки

операционна

За първи път в Бангладеш успешно разделиха сиамски близнаци.

Хирурзи в Бангладеш извършиха първото успешно разделяне на сиамски близнаци с новаторска и сложна операция.

Сестрите Тофа и Тахура, родени сраснали в областта на гръбначния стълб и ректума, бяха разделени от екип от 24 лекари на 1 август 2017 г. в най-голямата болница в столицата Дака – болницата на Медицинския колеж в Дака.

Хирургът педиатър Абдул Ханиф каза, че близначките са в стабилно състояние след деликатната 9-часова интервенция, съобщават агенциите АФП и БГНЕС.

Д-р Ханиф изтъкна, че това е първата операция от подобен род в страната и е 100% успешна. Близначките ще претърпят поне още 2 операции, за поставяне на вътрешните им органи на необходимите места.

Момиченцата са деца на бедни родители и са транспортирани в Дака преди месец Майка им Шахида Бегум не можеше да повярва, че операцията е успешна и каза, че се надява повече никога да не изпитват болка.

Друга двойка сиамски близнаци в Бангладеш очаква операция, но децата са със сраснали черепи. Лекарите се опитват да изяснят дали едногодишните момиченца, родени в Северозападен Бангладеш, са с общ мозък, което би допълнително усложнило интервенцията.

В редки случаи близнаци се раждат със сраснала кожа или общи органи. Почти половината са мъртвородени, а между 5 и 25% оцеляват.

Това не е првият случай на сиамски близнаци, родени в Бангладеш.

През ноември 2015 г. в Бангладеш се роди бебе с две глави, но почина два дни по-късно, а операция беше невъзможно да се осъществи.

През 209 г две 3-годишни близначни бяха успешно разделени в болница в Австралия.

Снимка: Матиас Гарабедиан