В България вече могат да се връщат лекарства с изтекъл срок в аптеките на покупката


От 2012 година българите могат да връщат лекарства с изтекъл срок на годност в аптеките, в които е направена покупката срещу касова бележка.

Ако лекарства с изтекла годност бъдат изхвърлен в канализацията или в кофите за боклук, това налага глоба от 300 до 1000 лева. Това сочи нов проект на наредба на здравното министерство.

До края на 2011 година нямаше регламент къде да се изхвърлят лекарствата с изтекъл срок на годност. Според фармацевтите обаче новите правила няма да улеснят потребителите, защото са (почти) неприложими.

Ако човек иска да спази законовите правила и да не вреди на природата, всеки път, когато си закупи лекарство, трябва да пази касовата бележка и най-добре да запише (на гърба й) в коя аптека те са купени. Повечето лекарства са със срок на годност около 5 години, което означава, че след този период ще трябва да се намери запазения касов бон, да се отидее до съответната аптека и да се върне медикамента.

Според Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки, подобни правила затрудняват потребителите, цитира dariknews.bg: “Не знам до колко е практически изпълнимо, защото след 3-4 години може не само касовата бележка да я няма, но и аптеката, от която е купено лекарството“.

В момента най-често лекарствата с изтекъл срок на годност биват изхвърляни в контейнерите за битови отпадъци или в канализацията. Не става ясно и кой и как ще следи това да не се случва за в бъдеще, защото според екостандартите старите лекарства са опасни отпадъци.

Снимка: sxc.hu

loading...