В България смъртността от сърце е двойна от ЕС

В Европа преждевременната смърт от сърдечно-съдови заболявания (ССЗ) е от порядъка на 12% при жените и 16% при мъжете, а в България за съжаление този показател е два пъти по-голям.

Тези тревожни данни представи проф. Асен Гудев, председател на Дружеството на кардиолозите в България, по повод 29 септември – Световен ден на сърцето, предаде агенция БГНЕС.

Високият процент на смъртност заради ССЗ трябва да бъде голям проблем за цялото общество, продължи проф. Гудев. В България инсултът все още представлява по-голям проблем от инфаркта, в Европа статистиката сочи обратното. Като причина за това инсултът изисква добро лечение и профилактика, разясни той.

Има една изключително тревожна тенденция на повишаване на хоспитализациите заради сърдечна недостатъчност, това е и световна тенденция“, каза още проф Гудев. “Ние трябва да сме готови за подобен тип епидемиология и здравни проблеми в идващите години“, предупреди той.

На базата на тези факти за процента на преждевременна смърт нашата цел е до 2020 година смъртността от сърдечно- съдови заболявания да намалее с 20%, каза още проф. Гудев. Целта, която сме си поставили изисква доста добра здравна култура и комбинирани усилия на цялото общество, допълни той. По отношение на клиничната практика нашият лозунг е “Ние искаме иновации”, каза още кардиологът.

Професорът обърна специално внимание върху смятаната за основна предпоставка за ССЗ вреда от тютюнопушенето. “Ако публични личности и хора, които имат медийно присъствие казват, че това дали пушат или не си е тяхна работа е лошо послание към младото поколение“, коментира той. Към позицията на проф. Гудев се присъедини и доц. Пламен Димитров, по чиято информация при мъжете между 45 и 60 години около 50% смъртта се дължи от тютюнопушене. Сред останалите предпоставки за сърдечни заболявания са алкохолът, неправилното хранене и липсата на физическа активност.

През 2008 г излезе публикация, която поставя България на последно място по прилагане на модерните методи на лечение на острия миокарден инфаркт, а именно първичната ангеопластика. Това заяви доц. Иво Петров, избран за бъдещ председател на Дружеството на кардиолозите. По негова информация вследствие на прилагането на въпросния метод смъртността намалява от 13% в болници, където това не се прилага, до 5 % в лечебните заведения, където се работи чрез ангеопластика.

От години се борим против ненужната хоспитализация при положение че има неоползотворени ресурси в доболничната помощ, продължи Петров. “Трябва възможностите на доболничното здравеопазване да бъдат използвани така, че пациентът да не се налага да постъпва в болниците, за да му покажем, че е здрав“, заяви той.