В България ще развъждат местни породи свине

свине

„Национално сдружение за развъждане на традиционни (местни) породи свине“ е учредено в Тракийския университет.

„Национално сдружение за развъждане на традиционни (местни) породи свине“ бе учредено в Тракийския университет (ТУ) в Стара Загора, където се проведе и първото учредително събрание на 17 април 2024 г. Това съобщиха от пресцентъра на висшето училище, цитира БТА.

В сдружението с нестопанска цел се включват две от водещите български висши училища – Тракийски университет и Университетът по хранителни технологии в Пловдив, както и три от водещите животновъдни ферми в страната -„Свинекомплекс Голямо Враново-Инвест“ АД, „Чифлик Ливади“ ЕООД и „Порко и поло“ ООД.

Основната цел на сдружението е да обедини усилията на научните среди и бизнеса за опазване на традиционните породи свине като генетичен ресурс, както и идентифициране на най-добрите в генетично и екстериорно отношение животни. Идеята е не само да се съхранят и възродят тези породи, сред които е и източнобалканската свиня, но и на тяхна база да се създават нови, устойчиви на заболяване хибридни породи.

„По този начин не само ще бъдат подпомогнати българските фермери да развъждат български породи свине и ще се работи активно за опазване на породите като национационален генетичен фонд, но и ще се предложи на пазара висококачествена и здравословна храна за потребителите“, посочват още от старозагорското висше училище.

„Това е знаково събитие, което е от значение за продоволствената сигурност на нашата страна“, коментира ректорът на Тракийски университет проф. Добри Ярков при подписване на учредителните документи и допълни, че двата университета застават зад каузата с целия си научно-изследователски капацитет.

На събранието присъства и проф. Алекси Стойков – един от доайените на свиневъдството в България.

БТА припомня, че в края на 2023 г. Тракийски университет беше домакин на Международен научен форум на тема „Аборигенни домашни породи Източнобалканска свиня – богатството на България“. В него се включиха над 150 души от различни държави.

Източнобалканската свиня е една изчезваща порода свине, устойчива на резките климатични промени, която е „един диамант за България, но и за да бъде обсъдено осигуряването на продоволствената сигурност в България, както и качествена храна, която е полезна за здравето на хората“, каза ректорът на ТУ проф. д-р. Добри Ярков. Той допълни, че запазването на ценните гени, които носят тази порода и други български аборигенни породи, е предизвикателство, но и възможност тези гени да бъдат използвани в бъдеще.

Тези свине са приспособени към местните условия на храна, климат и технология на отглеждане. Те са изграждани в процес на десетки, стотици години. Вече са утвърдени и са гаранция за оцеляването на вида. Те произвеждат много висококачествено месо, което е полезно за здравето на хората, обясни проф. Ярков. По думите му след последната вълна от африканска чума по свинете критично е намалял броят на отглежданите в България животни от породата. Такива има около 130 в Кюстендил, Сливен и Средец, както и в няколко частни ферми.

Ректорът обясни, че тези животни виреят най-добре в естествена среда, която е дъбовата гора, където се хранят с жълъди, треви и корени.

Необходими между 5 и 7 години, за да бъдат стабилизирани базовите бройки на породата.

Снимка на свине: Michael Strobel / Pixabay