В България 50 000 страдат от болестта на Алцхаймер

В България 50 000 страдат от болестта на Алцхаймер, сочи статистика.

Страдащите от Алцхаймер в България са около 50 000 души, а приблизително още толкова евентуално ще развият заболяването до четири години. Това съобщиха от българското дружество по неврология, пише dariknews.bg. 40% от хората с болестта са в тежък стадий. Над 7 милиона души в Европейския съюз страдат от Алцхаймер.

В момента България е единствената държава в ЕС, която не заплаща медикаментите за лечението на болестта на Алцхаймер, обясни професор д-р Лъчезар Трайков – ръководител на катедрата по Неврология към Медицинския университет.

И буксуваме на прословутата 38 наредба, която гарантира списъка на заболяванията, които касата плаща. Болестта на Алцхаймер я няма в тази наредба, извадена е била по незнайни причини през 1991 г. От тогава никой не се решава да я добави. В момента тези медикаменти се продават на стойност между 140-180 лева месечно, обясни д-р Трайков.

Около 5 до 8 процента от хората на възраст 65 години и около 20 до 50% от хората над 85 години в световен мащаб са засегнати от болестта. Един от основните проблеми при болестта е, че пациентите с това заболяване се диагностицират едва когато са навлезли в тежък стадий на заболяването.

Снимка: sxc.hu