Дания отменя всички ограничения след над 75% ваксинация и допуска свободно чужденци със сертификат

Копенхаген, Дания

В Дания падат всички ограничения заради коронавируса заради успешната ваксинация на над 75% от населението й.

Дания вече преустановява категоризацията на държавите по цветове заради COVID-19 от Европейския съюз и Шенгенското пространство, като гражданите на тези държави, включително и българите, ще могат да влизат свободно в страната при предоставяне на сертификати за ваксинация, за преболедуване или за отрицателен тест за коронавирус.

За всички граждани от ЕС и Шенгенското пространство, които не притежават съответния сертификат, се изисква да направят PCR тест не по-късно от 24 часа след пристигането си в Дания. Тези изисквания за влизане в страната важат и за граждани с датско гражданство или с постоянно местожителство в Дания.

По информация на посолството ни в Копенхаген новите правила влизат в сила от 25 октомври 2021 г., поясни Министерствто на външите работи на Република България.

По-рано, от 10 септември 2021 г., в Дания отпаднаха всички останали ограничителни мерки срещу разпространението на новия коронавирус, предаде БТА.

Това е станало възможно, защото голяма част от населението на страната е ваксинирано срещу КОВИД-19. Над 75% от всички жители вече са напълно ваксинирани.

Хората в Дания вече не трябва да показват сертификат, доказващ, че са ваксинирани срещу причиняваното от новия коронавирус заболяване, изкарали са инфекцията или не са заразени, за да имат право да посещават нощни заведения или да ходят на спортни събития.

В страната ковид вече не е класифициран като “критична заплаха за обществото”. През последните месеци датското правителство постепенно отменяше рестрикциите заради коронавируса като задължителното носене на маска.

Нощните заведения отвориха отново в началото на септември 2021 г., след като бяха затворени в продължение на година и половина. Досега обаче посетителите трябваше да покажат здравен сертификат.

Смекчаването на ограничителните мерки в Дания стана възможно благодарение на големия брой ваксинирани, заяви в края на миналия месец министърът на здравеопазването Магнус Хойнике.

Над 83 процента от жителите на Дания, навършили 12 години, вече са напълно ваксинирани, отбелязват здравните власти.

Снимка на изглед от Копенхаген, Дания: Mehmet A. / Pixabay