В Ирландия се радват на най-добро здраве

Ирландците са най-уверените в здравето си европейци, според Второто проучване за качеството на живота, извършено от Eurofound, пише агенция БГНЕС.

80% от хората в Ирландия оценяват здравето си като много добро. С това страната е начело в класацията за Европейския Съюз. По въпроса за достъп до здравни услуги обаче, ирландците се оценяват наравно с Гърция и Португалия, малко преди България и Македония, съобщава базираната в Дъблин агенция на ЕС.

Като цяло европейците са доволни от качеството на живота си, въпреки значителните колебания в нивото на удовлетвореността си от живота и щастие. 81% от хората в ЕС заявяват, че здравето е много важно за определяне на качеството на живота им. От състоянието на здравето си са доволни или много доволни 67%, а само 9% го оценяват като лошо или много лошо.

Сред 12-те новоприети страни-членки процентът на оценилите здравето си като лошо или много лошо е по-висок, особено сред жените.

Значителна част от гражданите на ЕС имат проблеми в достъпа до медицинско обслужване. 25% живеят далеч от доктор или болница, 38% не успяват да получат медицински грижи навреме, а 27% имат проблеми с разходите, свързани със срещата с лекар.

Снимка: sxc.hu