В офис трябва да се работи 2 часа изправен

изправен

Трябва да работим изправени поне по два часа дневно, съветват британски експерти.

През последните години вредите от продължителното заседяване се сравняват с тези от тютюнопушенето. Ето защо в първото по рода си ръководство британски експерти препоръчват служители в офиси да стоят прави минимум два часа през работното си време

В първото по рода си ръководство британски експерти препоръчват служители в офиси да стоят прави минимум два часа през работното си време, предаде агенция Асошиейтед прес.

Ръководството e разработено от група експерти по поръчка на Националната служба за обществено здравеопазване и e публикувано в British Journal of Sports Medicine.

Експертите препоръчват хората да започнат с два часа в изправено положение или леко раздвижване, допълвайки, че е добре времето в изправено положение да се удвои с времето.

През последните години вредите от продължителното заседяване се сравняват с тези от тютюнопушенето. Проучвания показват, че хората, които прекарват по-голямата част от времето си в седнало положение, са по-застрашени от затлъстяване, сърдечносъдови проблеми, рак, диабет и дори преждевременна смърт.

Дори редовната физическа активност не е в състояние да противодейства на рисковете от продължителното заседяване, смята Гавин Брадли,
един от авторите на ръководството и директор на организацията и кампанията Да изправим Великобритания на крака.

Брадли, който се разхожда, докато дава телефонно интервю, казва, че средностатистическият британец прекарва в седнало положение над половината от работното си време. Неговата организация разширява кампанията си и в други страни, сред които САЩ, призовавайки за използването на “изправени бюра” и редовно раздвижване в офиса, съобщава агнеция БТА.

Според авторите на ръководството за хората, които прекарват най-много време в седнало положение, съществува двойно по-висок риск от диабет тип 2 и сърдечни заболявания, повишен с 13% риск от рак и повишен със 17% риск от преждевременна смърт в сравнение с тези, които прекарват най-малко време седнали.

Експертите напомнят, че освен с риск от сериозни заболявания, продължителното заседяване е свързано и с проблеми със ставите и гърба.

Снимка: Дрю Соундерс