В поход срещу рака на гърдата в България и Алпите

Направиха поход срещу рака на гърдата в България и Алпите.

Група от 80 жени от 15 държави изкачиха 4000-метров връх в Алпите, за да привлекат вниманието към необходимостта от по-добро отношение към рака на гърдата в Европа.

Предизвикателството е организирано, за да се илюстрира “факта, че жените, които страдат от рак на гърдата могат да надскочат възможностите си”. Участничките ще подпишат декларация след завръщането си от връх Брейторн в швейцарските Алпи, в която ще призоват политиците да осигурят по-добри условия за лечение на рака на гърдата, който според тях засяга една от всеки 10 жени в Европа.

15 нови случая на болестта се регистрират всеки ден в Швейцария, посочва една от организаторките на изкачването, Бетина Бориш, лекар от Женева, цитирана от агенция БГНЕС.

В България пък над 3000 се включиха в поход срещу рака на гърдата на 27 септември.

Над 3,2 хиляди души се включиха в първия национален поход От любов към живота организиран от Avon срещу рака на гърдата. Толкова ще бъдат и безплатните профилактични прегледи, които ще бъдат осигурени след края на кампанията.

Тя се провежда паралелно в над 20 български града. Според статистиката около 3 хиляди жени годишно заболяват от рак на гърдата в България. Лица на кампанията срещу рака на гърдата са Цветана Манева, Мария Гроздева, Биляна Петринска.

Подкрепям с две ръце кампанията на Avon срещу рака на гърдата, защото това е наистина нещо много опасно и ако не се реагира навреме, последствията може да са фатални, това каза за , съобщи Дарик младата певица Нора от Мюзик айдъл.

Ваня Костова също отправи своето послание към българките: Жените трябва да бъдат силни духом, защото когато са силни духом, са по-малко уязвими пред болестта.

Снимка: Paolo Margari

Zdraven.bg представя за доброто настроение на всички специална селекция с песни, в чийто видеоклипове се спортува: