В САЩ одобриха персонализиран тест за рак

Foundation Medicine

В САЩ одобриха първия и единствен изчерпателен генетичен тест за генериране на профили за всички тумори, включващ цялостна диагностика на пациента.

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) даде зелена светлина за персонализиран диагностичен тест за рак. Разработката носи името FoundationOne CDx и е на Фондация Медицина (Foundation Medicine) в Кембридж, Масачузетс.

Този метод ще помогне на лекарите да разберат генетичния профил на туморите на пациентите, за да се ориентират към по-добре насочени терапии и клинични тестове.

Според експертите, това представлява значителен напредък в персонализирането на лечението на рака, улеснявайки достъпа на пациентите в САЩ до цялостна диагностика и на придружаващи усложнения.

Изобретението ще даде също основа да се идентифицират възможностите за лечение на база молекулярния отпечатък на злокачествените образувания на всеки пациент.

Нашето убеждение е, че профилирането ще стане рутинна клинична практика. Затова работихме в тясно сътрудничество с Foundation Medicine, за да създадем обширна клинично и аналитично утвърдена платформа, която да поддържа както съществуващите, така и бъдещите диагностични нужди на пациентите, пише в изявление Сандра Хорнинг от компанията-производител на теста.

Фармацевтичните фирми смятат, че развитието на персонализирано лечение е пътят напред към борбата с рака, пише агенция БГНЕС.

Снимка на сградата на Foundation Medicine: Jon Chomitz Photography