В САЩ пускат лекарство от марихуана

канабис

САЩ одобри първото лекарство, произведено от канабис.

Американските регулатори одобриха първото лекарство в историята на фармацевтичната индустрия в САЩ, произведено от марихуана.

Лекарството ще бъде използвано за лечение на две редки и тежки форми на детска епилепсия.

Епидиолекс (Epidiolex), както е името на медикамента, съдържа чист канабидиол или CBD, което е една от повече от 80 съставки в растението.

Лекарството е одобрено за употреба срещу синдрома на Ленъкс-Гасто и синдрома на Драве при пациенти на 2-годишна възраст и по-големи, обяви в прессъобщение Агенция за контрол на храните и лекарствата в САЩ (FDA).

И двете форми на епилепсия причиняват много тежки припадъци, които не се поддават на лечение, пояснява агенция БГНЕС.

Ефикасността на Епидиолекс е проучена в три плацебо контролирани клинични проучвания на случаен принцип, включващи 516 пациенти със синдром на Ленъкс-Гасто или синдрома на Драве.

Епидиолекс, взет заедно с други лекарства, е показал, че е ефективен при намаляване на честотата на пристъпите в сравнение с плацебо.

Най-честите нежелани реакции, възникнали при пациентите, лекувани с Епидиолекс, в клиничните проучвания са: сънливост, седация и летаргия; повишени чернодробни ензими; намален апетит; диария; обрив; умора, неразположение и слабост; безсъние, нарушение на съня и лош сън, както и инфекции.

Трудно контролируемите припадъци при пациентите със синдром на Драве и синдрома на Ленъкс-Гасто оказват дълбоко влияние върху качеството на живота на тези пациенти, заяви Били Дън, доктор по медицина, директор на отдела по неврологични продукти в центъра на FDA за Оценка и изследване на лекарствата. Като втора важна терапевтична възможност за пациентите с Ленъкс-Гасто, това е първото одобрено лекарство, специално за пациенти с Драве, и то ще осигури значително и необходимо подобрение в терапевтичния подход към грижите за хората с това състояние.

Снимка на канабис: herbalhemp