В ски курорт в Австрия почти половината с коронавирус без да усетят

Ишгъл

В австрийския курорт Ишгъл масово са карали Ковид-19 без да усетят и въпреки това не се изградил стаден имунитет.

Изследване показва, че 42.4% от тестваните жители на ски курорта Ишгъл са развили антитела срещу коронавирус. Само 15% от тях обаче са били болни. Повечето хора явно са карали болестта без да я усетят.

За сравнение: Резултатите от проведените в България две мащабни проучвания за антитела срещу коронавирус – в Пловдив и в Бургас и черноморските общини в областта, показва, че едва около 1% от българите там имат антитела срещу коронавирус.

Австрийският курорт Ишгъл се счита за едно от първите огнища на Ковид-19 в Европа. Медиите нарекоха Ишгъл “тайния развъдник на коронавирус”, съобщава Deutsche Welle. Над 6 000 души, сред които и множество германци, карали ски ваканция в Тирол, после разнесоха заразата из цяла Европа.

Назначена е комисия, която проверява грешките на властите в Ишгъл, дали е имало както политически, така и финансови мотиви за отлагането на прекъсването на ски сезона. Не са изключени и съдебни действия.

Учени от Медицинския университет в Инсбрук проведоха изследване, в което са анализирани данните на близо 80% от жителите на Ишгъл. След проведените масови тестове се оказало, че 42,4% от жителите на града са развили антитела срещу коронавируса, което означава, че мнозина са преболедували Ковид-19 без да забележат това.

Забавеното налагане на мерки в Ишгъл се смята за една от основните причини за бързото разпространение на заразата както в Австрия, така и в Европа. По данни на австрийските власти, цитирани от германския седмичник Die Zeit, 40% процента от всички случаи на заболели от Ковид-19 в Австрия са се заразили именно в Ишгъл.

Директорката на института по вирусология към Медицинския университет в Инсбрук Дороти фон Лаар обяви, че в световен мащаб това е най-високият регистриран процент на заразени в едно населено място.

Има и друг важен извод от изследването – въпреки високите нива на антитела, установени в кръвта, в Ишгъл не е бил изграден т.нар. стаден имунитет. Карантината и социалната дистанция са били мерките, които са допринесли за ограничаване на заразата там, констатират още експертите. Новото изследване показва и това, че Ковид-19 трябва да е бил разпространен в Ишгъл още през февруари, тъй като по това време масово са се заразили както туристите, така и голяма част от местните хора.

„Ако в Ишгъл бяха започнали веднага да тестват – още при първи, макар и неясни, симптоми – навярно властите са щели да поставят под карантина цялата околност на Ишгъл поне една седмица по-рано.

Това е можело да предпази хиляди туристи от инфекция, протекла при мнозина от тях по много тежък начин”, казва австрийският защитник на правата на потребителите Петер Колб.

Друг анализ на наличието на антитела срещу новия коронавирус показва, че те бързо изчезват и е възможно повторно заразяване с Ковид-19, както и повдигат въпрос дали въобще е въможен имунитет.

Снимка на ски писти в Ишгъл: Ханс Браксмайер