
Японски фермери отглеждат банани с ядлива кора.
Новият сорт банани се предлага в малки количества, но се продава като топъл хляб в Япония, въпреки високата си цена от 6 долара за 1 бройка.
Местните фермери отгледаха нов сорт банани, който расте само за четири месеца, съобщава агенция БГНЕС.
За да се постигне този ефект се използва имитация на ледената епоха. Методът включва замразяване и размразяване, като се пресъздават температури и условия за растеж, които са съществували през ледниковия период.
Любопитното е, че получените банани не само могат да се ядат с кората, но са и много по-сладки от нормалните.
Още през 2011 г. учените съобщаваха за наличието на полифеноли и каротиноиди в кората на бананите, които ускоряват метаболизма. В нея почти липсват калории. А фибрите гарантиран чувството на ситост. Съществуват и данни, че намалява холестерина.
Банановите кори са богати на лутеин – мощен антиоксидант, който защитава очите от свободните радикали. Лутеинът намалява риска от развитие на катаракта и на дегенерацията на макулата.
Учените откриха в банановата кора и серотонин – хормон, който подобрява настроението.
Снимка на банан с кора: hddod