Газираните напитки вредят на пациентите с множествена склероза

безалкохолни напитки

Хората с множествена склероза, които пият 2 или повече чаши газирани и/или подсладени напитки на ден сериозно увреждат здравето си.

Американската академия по неврология предупреждава, че подсладените безалкохолни напитки са нездравословни. Хората с множествена склероза, които пият по 290 калории подсладени напитки могат да увредят здравето си. Тези пациенти трябва да избягват газираното безалкохолно.

Това проучване е направено след предупреждението от предишно изследване, че диетичните безалкохолни напитки увеличават риска от инфаркт и инсулт.

Консумацията на две подсладени със захар напитки на ден може да увеличи до пет пъти вероятността пациентите с множествена склероза да бъдат тежко инвалидизирани.

Изследователите установили, че макар да няма доказателства за влиянието на цялостната диета върху тяхното заболяване, тези, които пият повече сладки безалкохолни напитки, имат по-лошо здраве. Това включва освен газирани и други подсладени безалкохолни напитки със захар, така и чай или кафе със захар, но човек би трябвало да пие по 20 топли напитки всеки ден, за да произведе вредния ефект, установен при консумацията на безалкохолни със захар.

Резултатите от предварителното проучването са представени от Американската академия по неврология на 71-вата годишна среща на дружеството в САЩ, чиeто резюме е публикувано и като съобщение в уебсайта на академията на 5 март 2019 г.

В изследването учените са проследили симптомите на 135 души, страдащи от множествена склероза, които попълвали ежедневен въпросник за хранителния им режим.

Пациентите с множествена склероза често искат да знаят как хранителния режим и специфичните храни могат да повлияят на развитието на заболяването им, каза авторът на изследването д-р Елиза Мейер-Гердинг, от болницата Св. Йосиф в Бохум, Германия. Така открихме връзка със заболяването им при тези, които пиеха газирано, ароматизирани сокове и подсладени чайове и кафе.

Множествената склероза е увреждащо нервите състояние, което кара имунната система да атакува мозъка и гръбначния мозък. Тя може да причина на пациентите мускулна слабост, проблеми със зрението, лош хормонален баланс, изтръпван, проблеми с пикочния мехур, затруднено мислене или запаметяване.

Изследването показва, че пациентите с множествена склероза, които пият два или повече подсладени със захар напитки на ден, са средно пет пъти по-голяма вероятност да придобият умерена или тежка инвалидност.

Най-лош ефект е засечен при тези, които консумират 290 или повече калории безалкохолни напитки дневно.

Изследователите също са тествали ефекта от консумацията на плодове и зеленчуци, червени и преработени меса, пълнозърнести храни, мляко и млечни продукти, ядки и бобови растения, но не са открили връзки с прогресия на уврежданията при множествена склероза.

Снимка на безалкохолни напитки: rawpixel