Газирани и подсладени напитки вредят на съня

газирано

Пиенето на газирани и подсладени напитки лишават човека от здрав сън.

Постоянното пиене на газирани и други подсладени напитки е свързано с хроничното недоспиване и проблеми със съня, предупреждават медици в статия, публикувана в списание Sleep Health.

Смятаме, че в този случай съществува връзка, в рамките на която навикът да се пият подсладени напитки и да не се спи се усилват един друг. Затова на хората им е изключително трудно да се откажат от този пагубен навик. Нашите данни показват, че с епидемията от консумация на газирани напитки, затлъстяването и диабета можем да се борим като подобрим съня“, заяви Арик Пратер от Калифорнийския университет в Сан Франциско, цитиран от агенциите БГНЕС и РИА Новости.

Пратер и неговите колеги са достигнали до този извод, наблюдавайки живота на около 19 000 души, участващи в национална здравна програма от 2005 до 2012 г.

Участниците в този проект не само редовно са давали анализи и са преминавали пълни медицински прегледи, но също така са давали подробни сведения за хранителните си навици – какво пият и ядат, както и детайли от техния ежедневен живот, колко добре спят и т.н.

Съпоставяйки данните за съня и диетата, медиците са открили, че хората, които често пият големи количества газирани и други подсладени напитки, спят средно по 5 часа в денонощието или дори по-малко.

Колкото повече са пиели такива напитки, толкова по-силно изразен е бил този ефект. Средно хората, които спят по 5 часа, пият с 21% повече безалкохолни, отколкото останалите участници в проучването. Тези хора, които са спели по около 6 часа, са пиели с 11% повече от средната норма.

Подобен ефект съществува както сред бедните, така и сред богатите и не зависи от работата и социално-икономическите фактори.

Най-любопитното е, че той се предизвиква само от газираните и подсладените напитки, но не и от натурални сокове или чайове, които не са предизвиквали негативни последици.

Снимка: Пати