Газирани напитки съкращават живота

Редовната консумация на газирани напитки съкращава живота, обявиха американски учени.

Три кутийки газирани напитки дневно са достатъчни, за да отнемат години от човешкия живот, пише в-к Daily Express, позовавайки се на резултатите от американско изследване.

Дори ако хората се хранят здравословно, но консумират всеки ден напитки с добавена захар, рискът от ранна смърт за тях се увеличава двойно. Това са установили авторите на проучването от университета на Юта в САЩ, съобщава агенция БТА.

Данните от изследването ни потвърждават, че консумацията на продукти с добавена захар в концентрация, понастоящем смятана за безопасна, влияе изключително неблагоприятно върху здравето, казва професор Уейн Потс от изследователския екип.

За целите на изследването специалистите са направили експерименти с мишки, подложени на диета с 25 % добавена захар – еквивалент на здравословно хранене при човек плюс консумация на три кутийки газирани напитки дневно.

Специалистите са установили, че процентът на смъртност сред женските екземпляри, получавали добавена захар, е двойно по-висок, отколкото в контролната група.

В смъртните случаи сред мъжките гризачи не е отчетена разлика, но екземплярите, хранени с добавена захар, завладявали по-малки територии и се сдобивали с по-малко поколение.

Установихме, че нивата на захарта, която хората обикновено консумират и се считат за безопасни от регулаторните органи, вредят на здравето при гризачите, допълва д-р Джеймс Ръф от изследователския екип.

Специалистите препоръчват не повече от 25% от калориите във всекидневното меню да бъдат от т.нар. добавена захар.

Снимка: Rex Sorgatz