Гаргара със солена вода срещу ковид

лъжица сол

Гаргара със солена вода може да намали хоспитализациите при болни от КОВИД-19, установи проучване.

Гаргарата със солена вода може да намали броя на настанявани в болница пациенти, инфектирани с КОВИД-19, сочат данни от проучване на Американския колеж по алергология, астма и имунология, цитирано от БТА.

Резултатите от изследването бяха представени по време на годишната научна среща на американския Колеж по алергии, астма и имунология, проведен в Анахайм, щата Калифорния.

КОВИД-19 и последиците от него за здравето навлизат в четвъртата година, болните могат да търсят средства за подобряване на респираторните симптоми, за да не се налага настаняване в лечебно заведение. Според новото проучване ниска и висока доза физиологичен разтвор изглежда е свързан с по-малък брой хоспитализации в сравнение с контролни изследвания при инфекции със SARS-CoV-2 -вирусът, причиняващ КОВИД-19. Това е установил научен екип с ръководител Себастиан Еспиноса.

Той разказа, че между 2020 г. и 2022 г. хора на възраст между 18 и 65 години, с положителен PCR тест за КОВИД-19, са избрани на случаен принцип да се подложат на терапия с ниски или високи дози физиологичен разтвор в продължение на 14 дни. „Ниско и високодозовите солени разтвори се състоят съответно от 2.13 грама и 6 грама сол в малко над 200 мл топла вода. Гаргарата и промивката на носа се правеха по четири пъти на ден“, обясни Еспиноса.

Първичните резултати от проучването включват честота и продължителност на симптомите, свързани с инфекцията с SARS-CoV-2; вторичните са свързани с постъпване в болница, необходимост от механична вентилация или смърт. В проучването не са взели участие страдащи от хронична хипертония или участници в друг вид изследване. Доброволците, получили и ниски и високи дози физиологичен разтвор, както и тези от референтната група, са имали сходно ниво на ваксинация.

В изследването се включват 55 души, като половината получат ниска доза от соления разтвор, а останалите – висока. Не са установени значителни разлики в първичните или вторичните резултати между тези две групи. По време на проучването са наблюдавани и други 9398 лица с положителен резултат за SARS-CoV-2 инфекция, които са използвани като контролната група.

Данните показват, че броят на хоспитализациите при подложените на терапия с ниско (18,5%) и високодозов (21,4%) физиологичен разтвор е значително по-нисък, отколкото при референтната група (58,8%.) Не са отчетени други значителни разлики в останалите резултати на участниците.

„Нашата цел беше да проучим промивките на носа и гаргарата с физиологичен разтвор за евентуално подобряване на респираторните симптоми, свързани с коронавирусна инфекция“, обясни доктор Джими Еспиноса, съавтор на проучването. „Установихме, че и двете концентрации на физиологичен разтвор изглежда са свързани с по-ниски нива на хоспитализация в сравнение с контролните групи при инфектирани със SARS-CoV-2. Надяваме се, че ще бъдат направени още проучвания за по-нататъшно изследване на тази връзка“, отбелязват американските учени.

Резултатите от проучването са публикувани в изданието „Annals of Allergy Asthma & Immunology“.

Предишни проучвания са установили съще, че сода бикарбонат помага срещу възпаления.

Снимка на лъжица сол: günter / Pixabay