Геймърите са застрашени от загуба на слуха

геймър

Геймърите са застрашени от необратима загуба на слуха.

Геймърите могат да получат необратима загуба на слуха и тинит, предупреждават американски учени, цитирани от БТА.

Анализ на предишни изследвания, в които са участвали над 50 000 души, стига до заключението, че нивата на звука често са близки до горните безопасни граници или ги надвишават.

Рискът се засилва от това, че хората обикновено играят продължително, а импулсните шумове, като стрелба с оръжие, могат да бъдат много силни.

Проучването, което представлява систематичен преглед на 14 световни изследвания, обхващащи общо над 50 хиляди души, е публикувано в медицинското списание „BMJ Public Health“ на 16 януари 2024 г. То е осъществено от екип с участието на експерти от Световната здравна организация и Университета на Южна Каролина.

Те предупреждават, че „геймърите, които слушат при високоинтензивни нива на звука и за дълги периоди от време, могат да бъдат изложени на риск от трайна загуба на слуха и/или шум в ушите, предизвикани от звука“.

Необходимо е да се направят повече проучвания, за да се подчертаят рисковете, свързани с игрите, предвид популярността им сред децата и тийнейджърите, смятат изследователите.

Специалистите дават насоки за допустимото време, през което хората могат да бъдат изложени на 83 децибела звук – 20 часа седмично.

При 86 децибела този брой е 10 часа седмично, а при 98 децибела – само 38 минути седмично.

За децата нивата на излагане на шум са по-ниски – при 75 децибела 40 часа седмично, но при 83 децибела часовете са само 6 и половина, а при 98 децибела – едва 12 минути.

Въпреки това данните показват, че средните нива на шума често са близо или над този диапазон.

Екипът призова за провеждане на допълнителни изследвания.

Слухът може да бъде увреден при повтарящо се или продължително излагане на звук над 95 децибела, като от блендер за храна. Безопасната продължителност при такова ниво е до осем часа дневно според британският Кралски национален институт за глухите хора. Шумът от натоварен трафик може да достигне 88 децибела, а на концерт на живо – 110 децибела. Болка в ушите при повечето хора се усеща при 140 децибела, но и по-ниски нива могат да предизвикат дискомфорт.

Снимка на геймър: Pixabay