Генетична карта на затлъстяването

Група френски учени са успели да идентифицират три неизвестни по-рано човешки гена, отговорни за крайните форми на затлъстяване и най-тежките случаи на наднормено тегло.

Проведените изследвания са позволили да се създаде генетична карта на затлъстяването при човека. Френските изследователи, заедно с група британски учени от Имперския колеж в Лондон, са проучили генома на 2,796 души, включително деца, от които 1,380 са страдали от тежка форма на наследствено затлъстяване, пише dariknews.bg.

При всички пациенти са били установени генетични мутации, които след това са били потвърдени при изследването на 14 хиляди болни от затлъстяване във Франция, Финландия, Швейцария и Германия.

Откриването на генетичните мутации при болните от затлъстяване ще позволят след време да се открият специфични лекарства, способни да блокират затлъстяването както в детска възраст, така и при възрастните.

Учените са убедени също, че предложената методика ще позволи да се открие склонността на децата към наднормено тегло в ранна възраст и по този начин да се попречи на нейното развитие. Резултатите от работата на учените са публикувани от Националния център за научни изследвания и Националния институт за здравеопазване и медицински изследвания на Франция.

Снимка: Flavio Takemoto, sxc.hu