Генетична мутация причинява псориазис

псориазис

Учени установиха генетична мутация, която причинява псориазис.

Австралийски учени съобщиха, че са идентифицирали генетична мутация, която е причина за кожното заболяване псориазис, съобщи БТА.

Хроничното възпаление причинява червени, сърбящи петна по кожата. Някои пациенти развиват допълнително и артрит вследствие на кожното възпаление.

Изследователите от Австралийския национален университет, които са идентифицирали генетичната мутация, се надяват откритието им да допринесе за откриване на лечение на псориазиса.

Толкова много хора са обвинявани в лоша хигиена заради плаките и дори за малки кожни лезии. Но не е грешка на тези хора, че кожата им е в това състояние. Псориазисът е болезнено, изтощаващо заболяване, каза Ребека Дейви, изпълнителен директор на фондация Arthritis ACT и една от поне 500-те хиляди австралийци с псориазис.

Учените са идентифицирали гена IKBKB, който кара имунните Т-клетки да реагират необичайно. Пациенти с две копия от този ген са с повишен риск да развият псориатичен артрит, пишат авторите в статия в списание „Nature Communications“, публикувана на 25 март 2024 г.

Снимка на псориазис: Eszter Miller / Pixabay