Гените на вкуса влияят върху избора на храна при човека.
Учени установиха, че хората с високи генетични показатели за горчиво обикновено приемат по-малко пълнозърнести храни в сравнение с хората с по-ниски показатели.
В същото време хората с генетична чувствителност към люто хапват по-малко зеленчуци, особено червени и оранжеви.
Изследване, проведено сред над 6200 души, е регистрирало връзка между някои гени, свързани с вкуса и предпочитанията на хората към определени групи храни.
Хранителният режим е сложен и се влияе от всичко – от култура до икономика, каза Джули Джървис, докторант в изследователския център “Джийн Майър” към университета Тафтс в Бостън, САЩ, цитирана от БТА.
Хората често не разбират защо не обичат да приемат храни, за които знаят, че са полезни за здравето като целени зеленчуци, отбеляза Джървис. Затова разбирането на влиянието на някои гени хвърля светлина по тази тема.
Изследователката представи резултатите от проучването на годишната среща на Американското дружество по хранене. Проучването все още не е рецензирано и публикувано, съобщи БТА.
Снимка на храни с различни вкусове: atul prajapati / Pixabay