Гените на затлъстяването

Между 40-70% от риска за затлъстяване се наследяват, сочат резултати от нови изследвания, пише dariknews.bg.

Учените от Кембридж, Масачузетс в САЩ, са открили множество нови генни региони, които са тясно свързани със затлъстяването и натрупването на мазнини в тялото. В рамките на изследването са обобщени данните от 70 отделни проучвания, включили почти 250 хиляди участници. При направения анализ са били потвърдени известните и досега 14 генни региони, оказващи влияние за затлъстяването, но и са били идентифицирани 18 нови. Някои от вече известните гени са свързани с регулирането на чувството за глад и жажда, но повечето изобщо не са били свързвани досега с енергийната обмяна на веществата.

В изследването затлъстяването е било измерено чрез индекса на телесната маса, съгласно който хората с показател над 25 се водят с надномрено тегло, а тези, които надхвърлят 30 – затлъстели. Учените са установили, че участниците в изследването, при които са били открити всичките 32 генни региона, влияещи на индекса на телесната маса, са тежали между седем и девет килограма повече от тези, при които са били открити по-малък брой варианти.

Идентифицираните 32 генни региона обясняват обаче само скромните 1,45% от индивидуалните вариации на индекса на телесната маса. Следователно трябва да има и още, незивестни до момента рискови гени. Учените прогнозират, че техният брой е 284 и ако това се окаже вярно, ще даде обяснението за 4,5% от варирането в индекса на телесната маса.

Чрез друг анализ, концентриран върху съотношението между талия и ханш, са били открити 13 нови генни региони, оказващи влияние на разпределението на мазнините в тялото, съобщава БГНЕС. По този показател хората се делят на два типа – ябълка, при които мазнините се трупат най-вече в областта на корема, и круша – с повече мазнини по задните части и бедрата.

Новооткритите 13 гени са свързани с регулирането на холестерина и инсулина, а и както е известно от преди – при при хората от типа ябълка рискът от заболявания от сърдечен инфаркт и проблеми с кръвообращението, както и от старчески диабет, е по-висок дори и при нормален индекс на телесната маса.

Снимка: Flavio Takemoto