Гените на сексуалността при жените

Учени откриха гените, които отговарят за времето на настъпване и прекратяване на функциите на възпроизводството при жените.

Откритието може да помогне за разработване на методика за лечението на нарушения на репродуктивните способности на организма и свързаните с тях заболявания като рака на гърдата и остеопорозата. Откритието е направено в пет независими статии, публикувани в списание Nature Genetics, пише dariknews.bg. В краткосрочен план откритието ще позволи да се коригира работата на други научни групи, изучаващи особеностите на репродуктивната система на човека.

Продължителността на репродуктивния цикъл на жените и досега остава нерешена загадка за учените, която включва цял комплекс от фактори – от индивидуалните генетични особености на организма, до екологичните условия, начина на живот, храненето, състоянието на здравето и др. В тази връзка настъпването на половата зрялост и менопаузата при жените са важни параметри, позволяващи да се отчита вероятността от развитие на заболявания като рака на гърдата или остеопорозата.

Четири от петте научни колектива от Великобритания, САЩ, Исландия, Холандия и Австралия, са стигнали до сходни изводи. Според тях вариациите в областта на гена LIN28B водят до промяна на времето на настъпване на първия менструален цикъл. Как точно LIN28B влияе на този процес все още е неизвестно. Този ген отговаря за синтеза на белтък, който контролира количеството и съотношението на другите белтъци, изработвани от организма. LIN28B е свързан и с ръста, което обяснява защо по-ниските девойки обикновено половата зрялост настъпва по-рано.

Исландската група е успяла да открие и гените, свързани с настъпването на менопаузата, която настъпва обикновено между 40 и 60 години.

Снимка: Ignacio Leonardi, sxc.hu