Гени определят мястото ни в обществото

Гени определят мястото ни в обществото, обявиха експерти.

Нашето място в обществото се определя от вродени генетични фактори, твърдят американски учени от Харвардския университет в САЩ.

За пръв път учените са провели изследване с цел изучаване на социалните мрежи и ролята на генетиката в тяхното формиране и регулиране.

Експертите смятат, че особеното място на всеки човек в обширните социални взаимодействия има генетична основа: по този начин, наследените гени влияят не само на нашия характер и личностни черти, но и на положението, което ще заемаме в обществото.

Благодарение на изследването на над хиляда близнаци е било установено, че популярността на човека в обществото и даже наличието на приятели и уважение от страна на околните е тясно свързано с генетиката. Гените също така управляват социалната роля и мястото на човека в една или друга социална група, но броят на приятелите не се наследява.

Според биолозите откритието представлява еволюционно обяснение на тенденцията, защо някои хора се намират винаги в центъра на внимание, а други не. Социалните мрежи могат да бъдат основна част от нашето генетично наследство, заяви един от авторите на изследването.

Снимка: Flavio Takemoto