Генни мутации на протеин отключва алергии

Генни мутации на вид протеин може да предизвикват алергиите, обявиха учените.

Генни мутации може да се окаже, че играят важна роля при много видове алергии, става ясно от изследване.

Тези гени кодират протеин TGF-beta, известен с широкото си влияние върху човешкия организъм. Дисфункции, засягащи този протеин, които са отговорни за две редки генетични болести – синдромите на Marfan и на Loeys-Dietz , играят роля и при астма, хранителни алергии и екземи, пише имунологът д-р Памела Фришмайер-Герерио от педиатричния център на болницата “Джон Хопкинс” в Мериленд, САЩ, която е един от авторите на изследването. То е публикувано в списание Science Transnational Medicine.

Проблеми при генетичното кодиране на протеина TGF-beta изглежда, че може да предизвика серия верижни реакции, които предизвикват алергични заболявания, добавя д-р Хари Диец от същата болница, който е също сред авторите на изследването, цитиран от агенция БГНЕС.

Учените са установили, че хора, боледуващи от двете редки заболявания, страдат повече от останалите хора от различни алергии. Проучванията са направени върху 57 деца и младежи между 7 и 20 години, които страдат от тези заболявания и са лекувани в болницата “Джон Хопкинс”.

Илюстрация: Victor Svensson