Ген на дълголетието не е открит


Учени не успяха да открият ген на дълголетието.

Американски учени не успяха да открият някакъв специален ген на дълголетието, отговарящ за продължителността на живота при най-старите хора на Земята.

Това пишат в свое изследване група биолози, специалисти по генетика и геронтология. Статията им е публикувана в научното списание Plos One и цитирано от агенция БГНЕС.

Изследователите са проучили генома на 16 жени и един мъж на възраст от 110 до 116 г. В генетичната структура на дълголетниците обаче учените не са открили никакви общи признаци, които да обясняват тяхната продължителност на живота.

В момента в “клуба на свръхдълголетниците” по света влизат общо 74 души.

Очаквахме да открием ген на дълголетието, но ни очакваше разочарование, призна един от авторите на изследването – проф. Стюарт Ким от Станфордския университет.

Учените са достигнали до извода, че способността на някои хора да доживяват до необичайно дълбока старост, идва от съвкупността на наследствения материал.

Професорът обръща внимание, че в изучаваната група влизат всякакви напълно различни хора. Теса обединени само от възрастта, а в случая и че всички са американци.

Петнайсет от тях са били бели, един афроамериканец и един латиноамериканец. Към настоящия момент, те вече са починали. Никой от тях не се придържал към някакъв специален здравословен начин на живот или хранене.

Никой не е имал някакъв особен режим или навици, които да обяснят дълголетието им.

Освен това половината от тях били пушачи. Ученият каза,че това е било първото комплексно изследване на генома на толкова голяма група свръх дълголетници.

Досега са били изучавани гените на не повече от един – двама души във възрастовата категория от 110 до 116 г.

Снимка: Mawoo86