Ген p53 пази от рак

Учени твърдят, че са открили липсваща връзка в начина, по който клетките се предпазват сами от рака. Открито е как клетките включват ген, наречен p53, който може да блокира развитието на тумори.

Изследователите казват, че откритието има важни последствия за лечението и диагностиката на рака. Откритието как се регулира този процес ще има невероятно големи отражения в създаването на по-добри лекарства и начини за диагностика на рака, пише dariknews.bg.

Генът p53, за пръв път установен преди 30 години, играе жизненоважна роля в поддържането на тялото здраво като нарежда на увредените клетки да се самоубиват. В половината от всички случаи на рак този ген е или увреден или неактивен, давайки възможност на увредените клетки да управляват безнаказано, да продължават да се делят и да създават раковите образувания.

За най-новото проучване е използван генетичен трик, с който се дава зелена светлина на гена, като по този начин е изследван начина, по който той регулира процесите. Установено е, че въпросният ген не само създава добре установен едноименен протеин, но и вариант на алтернативен контролен ключ на протеина p53, познат като изоформ.

Рибата зебра, която притежава същия ген като човешкия, може да понесе неголеми дози радиация, което причинява увреждане на ДНК, тъй като генът влиза в действие, за да отстрани увреждането. Подобен процес не се случва при рибите зебра без превключването и те умират след излагането им на радиационно въздействие. Според изследователите това е доказателство, че процесът на включване играе решаваща роля при даването на възможност на p53 да извърши възстановителната си дейност.

Водещият професор на изследването твърди: “Функцията на p53 е критична за начина, по който много терапии на рака убиват клетки, тъй като радиотерапията и химиотерапията действат отчасти чрез отключване на самоубийството на клетки в отговор на увреждането на ДНК. Така че, разбирането в по-голяма степен на начина, по който този ген се контролира в клетките, е наистина важно в намирането на начини за предотвратяване на превръщането им в злокачествени“.

Снимка: Flavio Takemoto, sxc.hu