Ген Sox9 може да помогне при лечение на мозъка

Британски учени са открили генетичен механизъм в развитието на нервната система, който според тях може един ден да бъде част от нови методи за лечение на инсулт, Алцхаймер или мозъчни тумори, съобщи агенция Ройтерс, цитирана от агенция БГНЕС.

В изследването, поместено в сп. Nature Neuroscience, учените установяват, че ген, наречен Sox9, е ключ към развитието на нервните стволови клетки в човешкия ембрион – основни клетки, които при развитието си се превръщат в мозък или в гръбначна тъкан.

При експерименти с мишки изследователите установили, че с използването на ген Sox9 те са в състояние да дадат началото на развитието на тези клетки, увеличавайки шансовете един ден те да бъдат в състояние да заменят или да регенерират увредени мозъчни клетки при хората.

“С познанието, че генът Sox9 играе централна роля в развитието на нашата нервна система, ние сме с една стъпка по-близо до това да бъдем в състояние да контролираме стволови клетки в мозъка и да регенерираме различни видове нервни клетки“, според Джеймс Бриско от Британския медицински център за изследвания и ръководител на изследването.

Да бъдем в състояние да коригираме увредени нервни клетки би бил огромен скок напред за милиони хора с Алцхаймер, свързани със стволовите клетки, мозъчни тумори или при хора, пострадали от удар“, отбелязват учените.

Независимо от това, е възможно да изминат много години преди да бъдат разработени подобни методи на лечение за хора. Учените са установили също, че ген, известен като Shh, е необходим за функционирането на Sox9. Човешките ембриони започват да развиват нервната си система едва две седмици след зачатието, поясняват учените. От този момент до около 5 седмици след това нервната система се състои главно от така наречените невроепителиални клетки, които нарастват бързо и полагат основата на мозъчните и гръбначни връзки.

Снимка: sxc.hu