Гинко билоба увеличава риска от рак

Гинко билоба увеличава риска от рак, обявиха американски учени.

Растението, известно като гинко билоба, е много опасно за здравето, предупредиха специалисти по токсикология от САЩ.

Становището на учените е резултат от тестове върху гризачи. Резултатите показват, че гинко билоба увеличава опасността от развитие на рак.

По време на изследването експерти тествали екстракт от растението, произведен в Китай и неодобрено на европейския пазар, пише агенция БГНЕС. След анализ на въздействието върху организма на плъховете, учените установили, че приемът на растението в големи дози е съпроводено с някои странични ефекти.

Специалистите от Университета на Арканзас, САЩ, установили, че големи дози в продължение на две години в един или друг момент води до развитие на рак.

Гинко билоба е средно голямо широколистно дърво, високо до 20-35 m, като отделни екземпляри в Китай са достигали повече от 50 м, пише Wikipedia.org. Съчетанието от устойчивост на болести и неподатлива на насекомите дървесина правят дърветата гинко билоба  много дълголетни, като за някои екземпляри се твърди, че са на повече от 2500 години. В Българя се култивира от 19-ти век и е с природозащитен статут в световен мащаб.

Снимка: Andreas