Гладът е по-силен мотиватор от страха и жаждата

глад
glad

Учените доказаха, че гладът е над жаждата и страха.

Изследване на британски учени установи, че гладът е по-силен мотиватор от страха и жаждата, и че неговата водеща роля се е наложила в процеса на еволюцията.

От британския Национален здравен институт са направили експерименти с мишки, за да установят кое чувство най-силно ще ги мотивира – чувството за глад, страх, жажда или самота, съобщава агенция БТА.

В първия експеримент били проведени тестове с гладни и жадни и със сити и жадни гризачи. Пред тях била оставена храна и вода за пиене. Ситите жадни мишки веднага се насочили към водата, пренебрегвайки храната. А жадните и гладни опитни животни предпочели храната пред водата. Което доказва, че гладът е по-силен мотиватор от жаждата.

Във втория експеримент учените напръскали някои зони на лабораторията с вещество, изпускано от лисиците и там разположили храна. В тестовете участвали гладни и сити мишки. Ситите гризачи се разположили в зоните, далеч от лисичите следи. Гладните игнорирали опасността от уханието на възможно дебнещия ги хищник и рискували да посегнат към храната в напръсканите кътчета.

В третия експеримент изследователите пуснали мишка с две отделения. В едното имало храна, а в другото – приятелски настроена мишка. Новодошлият гризач предпочел самотата и храната вместо компанията на своя другар.

Учените обясняват силата на глада като мотивиращ фактор с еволюцията. Оцеляването на вида е най-тясно свързано с храната и тя има приоритетно място при взимането на каквито и да било решения.

Снимка: Вадим Тимошкин