Гледането на спорт на живо удвоява пулса

футболен мач

Гледането на спорт на живо рязко повишава пулса със 110%.

Гледането на спорт по телевизията поставя сърцата на зрителите под такъв стрес, колкото при бързо тичане, разкриват изследвания, а на живо пулсът скача двойно.

Канадски учени установиха, че пулсът на гледащите спортни състезания се повишава повече от два пъти в решителните моменти, независимо дали човекът е запалянко.

Хората, които гледат състезание на живо на мястото на спортното събитие, се вълнуват повече – пулсът им се повишава средно със 110 процента. При телевизионните зрители на директно излъчваното спортно събитие пулсът отчита 75-процентно увеличение. Като цяло пулсът на спортните зрители скача средно с 92%.

Емоционалният стрес се поражда не толкова от резултата на мача, колкото от критичните и интензивни моменти в играта, обяснява проф. Пол Карай от института по сърдечносъдови болести в Монреал, Канада.

Учените използвали сърдечни монитори на зрители – доброволци в изследването, които гледат хокей на лед, както по телевизията, така и на арената.

Учените препоръчват на лекарите да предупреждават пациентите си, които са спортни запалянковци, да внимават за опасни симптоми, ако гледат състезания. Резултатите са публикуване в специализираното издание Canadian Journal of Cardiology.

Макар конкретното изследване да обхваща зрители на мачове на хокей на лед, експертите твърдят, че изводите могат да се пренесат и към другите спортове.

Предишно изследване установи рязко увеличаване на фаталните инфаркти и инсулти сред холандците в деня, когато националният им отбор по футбол загуби на европейското първенство през 1996 г., припомня агенция БТА.

Zdraven.bg поздравява всички фенове на футбола с колекция от песните за световните първенства през годините:

Снимка: Кенет